Een cochleair implantaat (CI) is hoorapparatuur die ernstig slechthorende of dove mensen de mogelijkheid kan bieden toch weer iets te horen. Een deel van het CI – het eigenlijke implantaat – wordt tijdens een operatie ingebracht. Na die operatie is een periode van intensieve revalidatie nodig.
Een cochleair implantaat of CI neemt de functie van beschadigde trilhaartjes in het slakkenhuis (de cochlea) over en stimuleert direct de gehoorzenuw. Een CI vervangt dus eigenlijk de functie van het slakkenhuis, en kan dus ook alleen werken als de oorzaak van het gehoorprobleem ligt in het slakkenhuis. Een CI bestaat uit een inwendig deel dat operatief wordt ingebracht (het implantaat) en een uitwendig deel (de spraakprocessor).
Wanneer je een ernstig gehoorverlies hebt aan beide oren en wanneer de meest krachtige hoortoestellen onvoldoende resultaat bieden, kun je mogelijk in aanmerking komen voor een cochleair implantaat (CI). Als je wilt nagaan of een CI iets voor je is, kun je vrijblijvend contact opnemen met een CI-team. Hiervoor heb je een verwijsbrief nodig van je huisarts of KNO-arts. Wil je daar meer informatie over? Kijk dan ook zeker op deze CI Keuzehulp.
Kinderen
Als je kind ernstig slechthorend of doof is, komt hij/zij mogelijk in aanmerking voor een CI. Belangrijk is te achterhalen hoe groot het gehoorverlies daadwerkelijk is. Er moet met zekerheid vastgesteld worden wat je kind hoort. Als blijkt dat je kind met hulpmiddelen onvoldoende hoort, kan een CI worden overwogen. Hiervoor is van belang dat je kind een werkende gehoorzenuw heeft. Dit onderzoek vindt allemaal in het ziekenhuis plaats. Onderzoek wijst uit dat een CI het meeste effect heeft als het kind zo jong mogelijk, bij voorkeur voor het eerste levensjaar, een CI krijgt. Meer informatie? Kijk op de CI Keuzehulp voor kinderen.
Een CI-team is een speciaal team van zorgverleners met expertise op het gebied van cochleair implantaten. Een CI-team bestaat onder andere uit KNO-artsen, audiologen, logopedisten, psychologen en technici. Het CI-team beoordeelt of het zinvol is om een CI te plaatsen. Er zijn in Nederland 8 CI-teams. Meer informatie hierover vind je in de CI Keuzehulp.
Er bestaat geen vergelijkingsoverzicht dat een antwoord kan geven op de vraag welk merk of soort CI nou het beste zou zijn voor jou of voor je kind. Dat komt ook doordat de technische ontwikkelingen elkaar erg snel opvolgen, waardoor informatie die vandaag nog juist is, morgen alweer achterhaald kan zijn. Meer informatie hierover vind je in de CI keuzehulp.
Dit zijn de websites van de vier fabrikanten van cochleaire implantaten:
Het soort CI dat momenteel het meest wordt gebruikt heeft een spraakprocessor als oorhanger achter het oor. Er is ook een systeem waarbij u de spraakprocessor als een los apparaatje op uw kleding draagt. En er bestaat een CI met een compact alles-in-één design, dus zonder oorhanger of los apparaatje. Nieuw is een combi-toestel, waarbij een CI en een hoortoestel op hetzelfde oor worden gebruikt. Hierdoor is het mogelijk om voor een deel het ‘natuurlijke’ gehoor te behouden. In de praktijk zijn de verschillen tussen de merken niet erg groot. Wat het meest geschikte apparaat is, hangt af van meerdere factoren. Vaak kan de audioloog voorbeelden laten zien van de verschillende merken en soorten CI en hier uitleg bij geven. Ook geven de verschillende fabrikanten informatiebijeenkomsten. OPCI organiseert huiskamerbijeenkomsten voor mensen met CI of voor hen die een CI overwegen.
Als u een positief advies van het CI-team heeft gekregen, wordt het CI volledig vergoed. Vergoed worden de CI- apparatuur, de operatie, de nazorg en de revalidatie. In Nederland wordt voor volwassenen een CI aan één oor vergoed, kinderen onder de 18 jaar krijgen twee CI’s vergoed. Doofblinde volwassenen kunnen onder een aantal voorwaarden ook in aanmerking komen voor twee CI’s.