Veelgestelde vragen

Wat is een cochleair implantaat?

Een cochleair implantaat (CI) is hoorapparatuur die ernstig slechthorende of dove mensen de mogelijkheid kan bieden toch weer iets te horen. Een deel van het CI – het eigenlijke implantaat – wordt tijdens een operatie ingebracht. Na die operatie is een periode van intensieve revalidatie nodig.

Een cochleair implantaat of CI neemt de functie van beschadigde trilhaartjes in het slakkenhuis (de cochlea) over en stimuleert direct de gehoorzenuw. Een CI vervangt dus eigenlijk de functie van het slakkenhuis, en kan dus ook alleen werken als de oorzaak van het gehoorprobleem ligt in het slakkenhuis. Een CI bestaat uit een inwendig deel dat operatief wordt ingebracht (het implantaat) en een uitwendig deel (de spraakprocessor).

Wanneer kom ik in aanmerking voor een cochleair implantaat?

Wanneer u ernstig gehoorverlies hebt aan beide oren én wanneer de meest krachtige hoortoestellen onvoldoende resultaat bieden, kunt u mogelijk in aanmerking komen voor een cochleair implantaat (CI). Als u wilt nagaan of een CI mogelijk iets voor u is, kunt u vrijblijvend contact opnemen met een CI-team. Hiervoor heeft u een verwijsbrief nodig van uw huisarts of KNO-arts.

Wat is een CI-team?

Een CI-team is een speciaal team van zorgverleners met expertise op het gebied van cochleair implantaten. Een CI-team bestaat onder andere uit KNO-artsen, audiologen, logopedisten, psychologen en technici. Het CI-team beoordeelt of het zinvol is om een CI te plaatsen. Er zijn in Nederland 8 CI-teams.

Amsterdam AMC:
ci-amc.nl
Amsterdam VUmc:
ci-vumc.nl
Groningen: umcg.nl/NL/Zorg/Volwassenen/zob2/Cochleaire_implantatie/Paginas/default.aspx
Leiden:
lumc.nl/org/kno/patient-en-zorg/specialismen/otologieenoorchirurgie/cochleaireimplantatie/ciprocedures
Maastricht:
kno.mumc.nl/cochleaire-implantatie
Nijmegen: radboudumc.nl/Zorg/Afdelingen/Hearing_Implants/Patient/Pages/CIvolwassenen.aspx
Rotterdam:
erasmusmc.nl/CI-team/

Utrecht:
umcutrecht.nl/nl/Ziekenhuis/Ziekte/Cochleaire-implantatie

Is er een mogelijkheid om de verschillende merken cochleair implantaten te vergelijken?

Er bestaat geen vergelijkingsoverzicht dat een antwoord kan geven op de vraag welk merk of soort CI nou het beste zou zijn voor u. Dat komt ook doordat de technische ontwikkelingen elkaar erg snel opvolgen, waardoor informatie die vandaag nog juist is, morgen alweer achterhaald kan zijn. Dit zijn de websites van de vier fabrikanten van cochleaire implantaten:

advancedbionics.com/nl/nl/home.html
www.cochlear.com/wps/wcm/connect/nl/home
www.medel.com/nl/
www.oticonmedical.nl/

Wat is het populairste soort cochleair implantaat?

Het soort CI dat het meest wordt gebruikt heeft een spraakprocessor als oorhanger achter het oor. Er is ook een systeem waarbij u de spraakprocessor als een los apparaatje op uw kleding draagt. En er bestaat een CI met een compact alles-in-één design, dus zonder oorhanger of los apparaatje. Nieuw is een combi-toestel, waarbij een CI en een hoortoestel op hetzelfde oor worden gebruikt. Hierdoor is het mogelijk om voor een deel het ‘natuurlijke’ gehoor te behouden. Mogelijk wordt hierdoor de kwaliteit van het geluid beter. In de praktijk zijn de verschillen tussen de merken niet erg groot. Wat voor u het meest geschikte apparaat is, zal onder andere afhangen van de mate van gehoorverlies en van uw levensstijl. Vaak kan de audioloog u voorbeelden laten zien van de verschillende merken en soorten CI en hier uitleg bij geven.

Wordt een cochleair implantaat vergoed?

Als u een positief advies van het CI-team heeft gekregen, wordt het CI volledig vergoed. Vergoed worden de CI- apparatuur, de operatie, de nazorg en de revalidatie. In Nederland wordt voor volwassenen een CI aan één oor vergoed. Meer informatie over de vergoeding van een CI:
www.stichtinghoormij.nl/nl-NL/CI/Leven-met-CI/Vergoeding-CI